/ Jeta Shpirtërore / Si e nxorri nënën e tij nga ferri

Si e nxorri nënën e tij nga ferri

Si e nxorri nënën e tij nga ferri

 

Episkopi  i  Kiros, Theodhorito,  tregon  se  një  herë  e  vizitoi  një  vëlla  që  vinte  nga  shumë  larg.  Kur  i    shtroi  për  të  ngrënë,  Episkopi  pa  se  përdorte  vetem  dorën  të  majtë  për  të  ngrënë, ndërsa   dorën e  djathtë  e  kishte  të  mbështjellë me  një  copë  raso.Episkopi  e  pyeti,përse   e  ka  dorën  të  mbështjellë, por  ai  iu  shmang  përgjigjës.  Episkopi  tërhoqi  pak  copën  e  rasos  nga  dora  e  tij,   dhe  menjëherë  doli  një  erë  e  keqe  që  mbushi  jo  vetëm  dhomën, po  gjithë  shtëpinë  e  Dhespotit.  Pyetjes  çfarë  i  ka  ndodhur  dhe  mban kaq  erë  kaq  të  keqe  dora  e  tij, i  huaji  iu  përgjijg:

-Unë, Hirësi, kisha  nje  nënë  shumë  të  bukur,   e  cila  ngeli  e  ve  në  moshë    të  re. Atëherë  isha  i  vogël.  Për  arsye  të  varfërisë  tonë, ndoqi  një  jetë  të  çthurur  dhe  me  paret  që  nxirrte  jetonim.  Kur  arrita  në  moshën  adoleshente, nëna  ime  vdiq  dhe  më  la  shumë  pare.  Unë  duke  kuptuar  përkohëshmërinë  e  jetës,    të  pasurisë,  të  kënaqësive  dhe  të  lavdisë  së  kësaj bote, ua   ndava  ato   të  varfërve  dhe  kishave  dhe  ika  për  në  shkretëtirë  duke  u  lutur  për  shpëtimin  tim, të  prindërve  të  mi  dhe  të   të  gjithë  botës. 

Gjithënjë  i  lutesha  Perëndisë  të  më  informojë  nëse  i  pranoi  paret  e  mia  që  jau  ndava  të  varfërve     për  shpirtin  e  nënës  time  si  mëshirë, apo  mos  vallë  të  gjitha  sa  bëra  vajtën  dëm?

Shkova  në  Jerusalem  dhe  ja  tregova  këto  Patrikut.  Ai  më  tha:

-Biri  im, Mirë  bëre  që  i  ndave  dhe  Perëndia  i  pranoi  ato  për  shpirtin  e  prindërve  të  tu, por  për  informatat  që  kërkon   të  mësosh, se  ku  gjendet  shpirti  i  nënës  tënde, nuk  ka  këtu  ndonjë  njeri  të  shenjtë  largpamës  që  të  na  japë  këtë  përgjigje.    Unë  duke  marë  uratën  e  tij, shkova  në  Sketat,  e   Egjyptit.  Atje  me  të  vërtetë  njoha  Etër  dhe  Asketë  të  mirë,  të  cilët  më  rekomanduan  një  Abat  asket  që  jetonte  në  shkretëtirën  e  thellë.  Më  thanë  se  i  vetmi  që  mund  të  më  ndihmonte  ishte  ai.  Me  uratat  e  tyre  u  nisa  për  t’u  takuar  më  të  dhe  kam  udhëtuar  tridhjetë  ditë  në  shkretëtirë  deri  sa  e  gjeta.   Pas  njohjes  tonë  i  fola  për  qëllimin  e  vajtjes    time  atje  edhe  ai  pasi  më  ngushëlloi  me    thjeshtësi    dhe  embëlsi   të  madhe  më  tha:  

-Biri  im  kjo  gjë  që  po  më  kërkon  është  shumë  e  madhe. Por, për  mundimin  që  bëre  të  vish  deri  këtu, le  t’i  lutemi  bashkë  Perëndisë  që  të  të  zgjidhë  kureshtjen    për  shpirtin  e  nënës  tënde. 

Doli  vetë  ai  jashtë  dhe  me  shkopin  e  tij  bëri  një rreth  në  tokë  dhe  më  tha:

-Këtu, në  këtë  rreth  do  qëndrosh  në  këmbë  për  shtatë  ditë  e  shtatë  netë  rresht.  Nuk  do  hash  asgjë, as  do  ulesh, dhe  do  t’i  lutesh  Perëndisë  me  lotë. 

Të  njëjtën  gjë  do  bëj  edhe  unë  në  shpellën  time  dhe  Zoti  i  Plotëmëshirshmi  le  të  bëjë  dëshirën  e  Tij. 

Kur  u  ngrys  dita  e  shtatë, fluturoi  mëndja  ime  në  qiell  dhe  pash  në  krahun  tim  të  majtë  një  liqen  të  madh,  aq  të  madh  sa  shikonte  syri  im,  që  ishte  plot  më  papastërti, llum, baltë, dhe  erë  të  padurueshme.  Atje  brenda  pash  koka  njerëzish, duar  e  këmbë  që  herë  ngjiteshin  dhe  herë  zbrisnin, njëlloj  si  ujët  kur  zien   Me  këto  trazime  pash  në  një  moment  edhe  nënën  time   në  sipërfaqen  e  liqenit, e  cila  më  njojti  dhe  filloi  të  më  thërriste.  

-Biri  im i  shtrenjti  im, më  ndihmo  dhe  më  shpëto.  Dhe  siç  thoshte  këto  e  mbuloi   vala  përsëri.  Herën  e  dytë  e  ngjiti  deri  në  gjoks, kështu  që  gjeti  kohën  të  më  lutet  përsëri:  «I  dashur  biri  im, më  ndihmo!…  Dhe  herën  e  tretë   llumi  i  papastërt  e  ngriti  lart  dhe  më  tha: «Kij  pak  dhëmshuri  për  mua, biri  im, mos  më  lerë  në  këtë  papastërti  dhe në  torturë  e  pambaruar  të  ferrit». 

Atëherë  unë  nga  dhimbja  e  madhe  që  ndjeva    për  nënën  time, shtriva  dorën  time  dhe  e  zura  nga  flokët.   Kur  vajti  të  zhytet  përsëri,  u   zhyt  edhe   dora  ime;    dhe   duke  mobilizuar  të  gjitha  forcat  e  mia    e  nxora  mamanë  time   jashtë   nga  ai  liqen  i  qelbur.   Atëherë  shikoj  në  të  djathtën  time  një  kazan  pagëzimi  të  artë  plot  me  ujë  të  pastërt.  E  lava  atje  brenda  dhe  i  thash  të  qëndroj  atje, ndërmjet  disa  të  rinjve  të  veshur  me  rroba  që  shkëlqenin.   

Nëna  ime  falënderonte  Zotin   e  Lavdisë   me  lot  në  sy, puthte  me  shpresëtari    ëngjëjt  

e  ndritur  dhe  më  falënderonte  edhe  mua  ngrohtësisht. 

Në  mëngjez, kur  u  gdhi, erdhi  shenjtori  asket  dhe  më  pyeti: 

-Vëlla, pe  ndonjë  vizion  sonte  në  lutjen  tënde?  

-At  i  shenjtë, pash  një  vizion  të  çuditëshëm  që  nuk  do  ta  haroj  kurrë  në   gjithë   jetën  time.  I  tregova  me  hollësi  ato  që  kisha  parë.  Atëherë  edhe  ai  më  siguroi  se  kish  parë  pikërisht  të  njëjtën  gjë  dhe  falënderonte  Perëndinë  dhe  Shpëtimtarin  tonë  për  dhëmshurinë  e  Tij  të  pakufijshme, që  nxori  shpirtin  e  nënës  time  nga  Hadi.  Por  dora  ime  që  u  zhyt  në  atë  llum  të  qelbur, e  kishte  erën  e  keqe  edhe  pas  vizionit,  prandaj  i  thash  Atit  të  Shenjtë:  

At  i  çmuar, të  lutem  ngrohtësisht, bëj  lutje  tek  Perëndia  që  të  heqë  këtë  erën  e  keqe  nga  dora  ime. 

Edhe  ai  më  tha:

Për  këtë, biri  im  i  dashur  mos  u  mërzit.  Kështu  deshi  Perëndia  që  të  ngelet  ajo  pjesë  e  pashlyeshme   si  dëshmi  për  të  informuar  të  pabesët  dhe  ata  që  dyshojnë  në   ekzistencën  e  torturave  të  ferrit  dhe  të  të  mirave  të  Parajsës.  

-Po, At  i  çmuar, thash, por  nuk  mund  ta  duroj  këtë  erë  të  keqe  dhe  as  njerëzit  që  më  afrohen  nuk  do  të  mund  ta  durojnë.  Atëherë  murgu  i  shenjtë  preu   një  copë  raso  dhe  ma  mbështolli    duke  më  thënë  se  kështu  do  ta  mbaj  deri  sa  të  jem  gjallë. .  

Meqënëse  u  lodhe, vëlla, që  të  vish  deri  këtu, do  t’i  lutem  Perëndisë  të  të  ndihmojë  në  rrugën  e  kthimit.  Dhe  me  këtë  fjalë  fryu  një  erë  e  fortë  e  cila  shkëputi  një  re   së  cilës  i  tha:  

-Në  emër  të  Zotit  tonë  Iisu  Krisht, mere  këtë  vëlla  ta   shpiesh  në  vendin  e  tij, që  t’u  tregojë  njerëzve  çuditë  e  Perëndisë  dhe  mëshirën  e  Tij  të  pakufijshme.  

Sapo  mbaroi  këto  fjalë  ,   mua  më  mori  reja, më  ngriti  në  ajër  dhe  ashtu si  pruri  Apostujt  në  Jesthimani  për  varimin  e  Hyjlindësës, në  të  njëjtën  mënyrë  më  pruri  edhe  mua  jashtë  shtëpisë  time  në  Konstandinopojë. 

Kjo  është  Hirësi  historia  e  dorës  time  edhe    arsyeja  që  e  kam  mbështjellë  me  këtë  copë  raso.

 

Fragment nga libri “Vizione dhe tregime nga jeta tjetër”

Botuar nga “Kosherja Ortodokse ”  Selanik 

 

Si e nxorri nënën e tij nga ferri