/ Jetë Shenjtorësh dhe Asketësh / Shën Efrem Siriani

Shën Efrem Siriani

Shën Efrem Siriani

 

Shën Efremi lindi në Nisivi të Mesopotamisë,rreth vitit 308 pas Krishtit.Që në moshë të vogël morri mësime shpirërore në lidhje me besimin dhe virtytet nga episkpoi i vendit,Jakovi.Efremi zgjodhi jetën murgjërore dhe u dorëzua dhjak nga episkop Jakovi.Shkrimet dhe veprat e Shën Efremit  janë të shumta dhe përbëjnë një thesar të çmuar për mbarë të krishterët.I aftë dhe i përgatitur mbi gjithë temat dogmatike,Shën Efremi dinte ti përballej dhe të “luftoj” me heretikët duke mbrojtur haptazi orthodhoksinë.Në viten 363,pas traktatit të Iovianit,(pasardhësi i përndjekësit Julian), kur Nisivi iu dorrëzua persëve, Shën Efremi u largua nga atdheu dhe qëndroi në Edesë të Greqisë,duke jetuar si asket në një mal të qytetit.Në vitin 370, vizitoi Shën Vasilin e Madh në Kesari.
Shën Efremi fjeti në paqe në vitin 373 pas Krishtit.
Kisha jonë kremton Shën Efremin në datë 28 Janar.

 

Përkthyer nga A.Marini

 

Shën Efrem Siriani