/ Jeta Shpirtërore / Lufta ndaj grykësisë!

Lufta ndaj grykësisë!

Lufta ndaj grykësisë!

 

Shën Profiri lidhte temën e luftës,përpjekjeve shpirtërore me grykësinë.Thoshte se nëse njeriu arrin të hajë me program dhe me llogjikë,atëherë Perëndia i plotëson  gjithë mangësitë e tjera.Thoshte se për shkak të grykësisë,djalli i morri pushtetin njeriut dhe e nxorri jashtë parajsës.
Perëndia e thërret njeriun të përpiqet të marrë mbrapsh atë që humbi.Njeriu ishte zotëria i kësaj bote,por pas rënies së tij,zotëria e kësaj bote u bë djalli.
“Bëj përpjekje pra njeri të marrësh mbrapsh atë që të morri”,na thotë.
Atëherë e pyes Shën Porfirin:
-Kaq e rëndësishme është lufta ndaj grykësisë? Dhe mu përgjigj kështu:
-Është kaq e rëndësishme kjo luftë në jetën shpirtërore të njeriut,sa Etërit e Kishës hidhni në gjellët që gatuanin dicka që t’i hidhëronte ato,që të mos ndjenin asnjë kënaqësi kur hanin.
Dhe ç’farë del prej kësaj at?
-“Kur njeriu bën të tillë përpjekje,pa ngritur akoma duart  në kohën e lutjes,zbret menjëherë Hiri i Perëndisë dhe qëndron në të.

 

Shën Profiri Kavsokalivitis

 

Përkthyer nga A. Marini

 

Lufta ndaj grykësisë!