/ Jetë Shenjtorësh dhe Asketësh / Hierodëshmor Anthimi i Nikomedisë

Hierodëshmor Anthimi i Nikomedisë

Hierodëshmor Anthimi i Nikomedisë

 

Ishte episkop i Nikomedisë (Bitini, Azi e Vogël), kur me urdhër të perandorit Maksimian (288), iu vu flaka kishës që të vdisnin atje brenda 20 mijë të krishterë. Ai ishte në krye të këtyre besimtarëve. Perëndia e shpëtoi nga vdekja dhe ai u strehua në malet përreth. U kap rob pak kohë më vonë dhe e nxorën para Maksimianit. Anthimi rrëfeu besimin te Krishti. Atëherë iu nënshtrua torturave mizore: e goditën me shkopinj, i veshën sandale bronzi të nxehta dhe e detyruan të ecte.

Në fund e lidhën me një rrotë që ia priste gjymtyrët, ndërsa xhelatët ia dogjën trupin me pishtarë. Por qëndroi i pathyeshëm i fuqizuar nga hiri hyjnor. I profetizoi perandorit Maksimian fundin e afërt të perandorisë pagane dhe triumfin e krishterimit. I tërbuar nga durimi që tregoi shenjti, shqeu mantelin e tij të purpurt dhe dha urdhër t’ia prisnin kokën. Megjithëse Anthimi u largua nga kjo jetë, në kokën e tij të prerë mbinë flokë, një mrekulli e vërtetë.

 

Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë

 

Hierodëshmor Anthimi i Nikomedisë