/ Jetë Shenjtorësh dhe Asketësh / Shën Anargjirët Kozma e Damian

Shën Anargjirët Kozma e Damian

Shën Anargjirët Kozma e Damian

 

Shën anargjirët,vëllezërit Kozma e Damjan ishin nga Azia e vogël. Ishin mjek në profesion. Ata ndihmonin dhe u shërbenin shumë njerëzve   të cilit kishin nevojë.Si shpërblim ata nuk paguheshin  kurrë por vetëm i  kërkonin popullit të besonte te Krishti.Disa persona të cilët nuk e vlerësonin  ndihmën e tyre shkuan te perandori dhe i akuzuan vëllezërit se cdo shërim dhe mrekulli që bëjnë e arrrijnë me anë të magjisë.Vëllezërit anargjirë u paraqitën vetë te perandori dhe pohuan përpara tij besimin te Krishti Perëndi.Karino (perandori) u përpoq ti ndryshonte mendim por jo vetëm nuk ia arriti qëllimit por nga fjalët e tyre u kthye ai vetë në besim.Perandori i la vëllezërit të lirë të ktheheshin në detyrën e tyre pranë popullit që i kishte nevojë.Për shkak të shërimeve që bënin,u njohën dhe u bënë të famshëm në gjithë zonën. Por kjo “famë ” krijoi urrejtje te mësuesi i tyre i cili  organizoi vrasjen e tyre.I dëgjoi lart në mal  për të mbledhur barëra mjeksor dhe i sulmoi me gurë deri sa i vrau.

Kisha jonë kremton vëllezërit anargjirë Kozma dhe Damian me 1 Korrik.
 
 
Përkthyer nga M. Vasili
 
 Shën Anargjirët Kozma e Damian